Írta: Elefánty-Halász Szabolcs

 

GYÜMÖLCSFÁK METSZÉSE:

 

 

A gyümölcsfák és cserjék metszés nélkül is teremnek, növekednek. Mégis alakítani szeretnénk nagyságukat, alakjukat, és a metszéssel a terméshozamot, a gyümölcsök méretét illetve a fák egészségét is befolyásolni akarjuk. A gyümölcsfák és gyümölcstermő cserjék sokszínűsége miatt sokan úgy gondolják, hogy metszésük nehéz feladat, azonban szinte minden fára és bokorra ugyanazon növekedési szabályok jellemzőek, így minden gyümölcsfajta metszése azonos, vagy hasonló alaplépésekből áll.

A metszést úgy kell végeznünk, hogy egyensúlyban tartsuk a növény gyümölcstermelését, hajtásfejlődését és egyéb életfunkcióit. Például, ha a növényt nem metsszük, sok gyümölcsöt hoz, viszont a hajtásfejlődés megáll, és elöregszik a fa. Túlzott visszametszésnél, csak a hajtásfejlődésre fordítja a növény az energiáit, így kevés gyümölcsöt hoz. A metszés során figyelembe kell venni, hogy az adott gyümölcs mely részén, mely ágain hozza a terméseket. Néhány gyümölcsfajta közvetlenül az erős, hosszúhajtásain hozza virágait és terméseit. A legtöbb azonban mégis a rövid, gyengébb oldalhajtásokon terem.

  • Az almatermésűek,(alma körte,naspolya, birs, stb.) rövid oldalhajtásaikon teremnek, melyek az egyéves hosszúhajtásokon fejlődnek ki. Ezeket a fákat általában gúla-, illetve gömbalakúra formázzák. Egy középső hajtás fejlődik, melyet a második évben a feléig, vagy harmadáig vissza kell metszeni. Így új, erős hajtások fejlődnek, és ösztönzi a nagyobb korona kialakulására. Minden más meredeken függőlegesen növő, úgynevezett konkurens ágat el kell távolítani.
 
  • Az őszibarack, meggy, és fekete ribiszke az egyéves, elágazás nélküli hajtásokon hozzák terméseiket. Ezen hajtások az utolsó nyáron fejlődtek ki, és teljes hosszukon virágrügyeket növesztenek, amik tavasszal gyümölcsöt hoznak. Ezen növényeket fiatal koruktól kezdve, egészen idős korukig minden évben meg kell metszeni. A vezérágakat a csúcstól befelé metszik vissza, a sűrűn álló oldalágakat ki kell ritkítani. Erős, elágazás nélküli oldalágakat metszetlenül kell hagyni lazán elszórva, hisz itt hozza majd gyümölcseit a fa.
  • A cseresznye< és diófáknál, az egyéves hosszúhajtásokból, hosszú oldalhajtások nőnek, melyek a gyors fejlődés miatt még nem hoznak termést. Csak az oldalsó elágazások következő generációi fognak gyengébben és rövidebbre nőni, valamint virágot és termést hozni.
Ajnálott irodalom
Turi István - Fodor Béla Kertészet fólia alatt,

Turi István - Fodor Béla

KERTÉSZET FÓLIA ALATT

(Zöldség- és dísznövénytermesztés)

MEZŐGAZDASÁGI KIADÓ

Ehrhard Donath Házi gyümölcs- és zöldség- feldolgozás

Erhard Donath

HÁZI GYÜMÖLCS-

ÉS ZÖLDSÉG-

FELDOLGOZÁS

levek, borok, konzervek

MEZŐGAZDASÁGI KIADÓ

 GYÜMÖLCSFÁK VÉDELME, Bodor János Jenser Gábor Kelement Zoltán Körtvély Attila Mészáros Zoltán Véghelyi Klára V. Németh Mária Zatykó Imre

 GYÜMÖLCSFÁK VÉDELME

Bodor János
Jenser Gábor
Klement Zoltán
Mészáros Zoltán
Véghelyi Klára
V. Németh Mária
Zatykó Imre

MEZŐGAZDASÁGI KIADÓ

 SZŐLŐ ÉS BOR Prohászka Ferenc

 SZŐLŐ ÉS BOR

Prohászka Ferenc

MEZŐGAZDASÁGI KIADÓ